Opbrengsten vastgoed veiling Eerste Amsterdamse nagenoeg gelijk aan marktwaarde

Opbrengsten vastgoed veiling Eerste Amsterdamse nagenoeg gelijk aan marktwaarde
 
Veilinghuis Eerste Amsterdamse heeft Brainbay* gevraagd te onderzoeken of veilingopbrengsten verschillen van de marktwaarde van vastgoedobjecten die onderhands verkocht worden. 

Onderzoeksresultaat
Uit het onderzoek van Brainbay is gebleken dat 66% (2 van de 3) van de geveilde executieobjecten net onder de actuele marktwaarde verkocht zijn. Het verschil tussen de geveilde objecten en de actuele marktwaarde bedraagt slechts 6%. De Eerste Amsterdamse kiest er bewust voor om hybride (combinatie zaal- en internet) te veilen, dit is het meest transparant en laagdrempelig voor alle betrokken partijen. Het is de overtuiging van de Eerste Amsterdamse dat door deze keuze de bedragen zo dicht bij elkaar liggen.


Spreidingsdiagram waarbij een selectie van de veilingobjecten (tussen €150k en €750k) zijn afgezet tegenover de Brainbay modelwaarde.

Voor de berekeningen is gebruik gemaakt van een set van 140 woningen welke geveild zijn tussen 2016 en 2022. Om een nauwkeuriger resultaat te kunnen berekenen is er ook gekeken naar secundaire woningkenmerken, zoals woningkwaliteit en staat van onderhoud.

Op veiling aangekochte woningen leveren na verkoop significant meer op
Een groot deel van de op een veiling aangekochte executieobjecten wordt enige tijd na de veiling opnieuw in verkoop genomen. Het onderzoek toont aan dat de woningkwaliteit en de staat van het onderhoud vaak (sterk) verbeterd zijn ten opzichte van op het moment van veiling. De verkoopprijs van deze woningen ligt weer (een stuk) hoger dan de aankoopprijs.

Brainbay Modelwaarde
Dit onderzoek is uitgevoerd met behulp van de Brainbay Modelwaarde. Het woningwaarde-model kan van elk woonadres in Nederland de geschatte marktwaarde berekenen. De Brainbay Modelwaarde is gebaseerd op een combinatie van gegevens over het object, de markt, de locatie en sociale gegevensbronnen.

Het unieke van deze modelwaarde is dat de geschatte waarde voor een groot aantal objecten tegelijkertijd kan worden gegeven op verschillende peildata. Daardoor kan de marktwaarde van geveilde objecten van de Eerste Amsterdamse op veilingdatum worden ingeschat.

Nataly van Eykel, directeur Eerste Amsterdamse: "Het unieke aan de Brainbay Modelwaarde is dat de marktwaarde kan worden geschat op verschillende peildata én voor een groot aantal objecten tegelijkertijd. Daarom hebben we ervoor gekozen dit onderzoek uit te laten voeren. De uitkomst is zeer interessant, zowel voor de aanbieder van de objecten als voor de koper. Het hybride veilen levert echt een meetbare meerwaarde."

Het onderzoek
Om het onderzoek nauwkeurig uit te voeren is een tweetal selecties gemaakt op de data. Allereerst is specifiek gekeken naar veilingobjecten die executoriaal zijn geveild. De vrijwillige veilingen zijn niet meegenomen in dit onderzoek. Ten tweede is er gekeken naar veilingobjecten waarbij, op het moment van veiling, relatief veel informatie door de makelaar en/of veilende notaris beschikbaar is gesteld. Dit verhoogt de nauwkeurigheid van de Brainbay Modelwaarde.

Het model voorspelt een marktwaarde op basis van de gevonden primaire woningkenmerken zoals woonoppervlakte, bouwjaar en locatie. Ook neemt het model secundaire woningkenmerken mee zoals woningkwaliteit.

Op basis van informatie die de makelaar en/of veilende notaris aanlevert, zoals de aanbiedingstekst en de aangeleverde foto’s, schat het model de woningkwaliteit in. Dit gebeurt met geavanceerde technologie als A.I. en beeldherkenning. Uit de data bleek dat de afwerkingskwaliteit van de veilingobjecten sterk verschilde. Corrigeren voor deze woningkwaliteit en staat van onderhoud is daarom belangrijk want dit bepaalt voor een groot deel de geschatte marktwaarde.

Bas Boelhouwers, CEO Brainbay "Veilingobjecten zijn vaak atypische woningen met sterk wisselende afwerkingskwaliteit. Met geavanceerde technologie als A.I. en beeldherkenning kan er gecorrigeerd worden voor verschil in kwaliteit. Dit maakt de marktwaarde inschatting véél nauwkeuriger."

Resultaten
Klik HIER voor het onderzoeksrapport.

Meer informatie
Voor meer informatie over het onderzoek kun je per e-mail contact met ons opnemen via info@eersteamsterdamse.nl of telefonisch via 020-2148998.

Voor meer informatie over de Brainbay Modelwaarde kun je contact opnemen met Brainbay via info@brainbay.nl of per telefoon via 030-8504500.

*Brainbay is de autoriteit op het gebied van datagedreven diensten en inzichten voor de vastgoedmarkt in Nederland. De database van Brainbay bestaat uit meer dan 8 miljoen transacties (Wonen) en meer dan 4,5 miljoen objecten.

Deel dit artikel:
Geschreven door Houdijn Beekhuis

Nieuwste artikelen